Matbuot xizmatiYangiliklarSavdo korxonalari uchun yangi sanitariya-gigiyena talablari belgilanmoqda

Savdo korxonalari uchun yangi sanitariya-gigiyena talablari belgilanmoqda

Shu bilan birga oziq-ovqat savdosi bilan shug‘ullanuvchi tadbirkorlar faoliyatiga to‘sqinlik qiluvchi ayrim talablar bekor qilinmoqda.

Adliya vazirligi Sanitariya-epidemiologiya qo‘mitasi tomonidan ishlab chiqilgan yangi tahrirdagi oziq-ovqat savdosi bilan shug‘ullanuvchi korxonalarga qo‘yiladigan sanitariya-gigiyena talablarini hisobga oldi. Bu haqda vazirlik matbuot xizmati xabar berdi.

Hujjat mulkchilik shaklidan qat’iy nazar qurilayotgan, qayta qurilayotgan va faoliyat yuritayotgan barcha oziq-ovqat korxonalarining joylashuvi, jihozlanishi va ularning sanitariya-gigiyenik holati, hamda xodimlarning shaxsiy gigiyenasiga oid talablarni belgilaydi.

Tadbirkorlar faoliyatiga to‘sqinlik qiluvchi ayrim talablar bekor qilinmoqda. Bular qatorida qo‘mita bilan kelishib, tasdiqlangan oziq-ovqat turlari ro‘yxatiga o‘zgartirshlar kiritish mumkin emasligi, savdo korxonasi qurilishi uchun yer tanlash kabilar bor.

Quyidagi sanitariya-gigiyena talablari belgilangan:

  • savdo korxonalarini suv bilan ta’minlash uchun markazlashtirilgan maishiy va ichimlik suv ta’minotiga ulangan, markazlashtirilgan suv ta’minoti mavjud bo‘lmaganda, mustaqil tizim qurilgan bo‘lishi;
  • oziq-ovqat va ularning tarkibiy qismlari, nooziq-ovqat mahsulotlari, kimyoviy moddalarni (tozalash vositalari, moylash materiallari, yoqilg‘ilar) saqlash uchun alohida sharoit (quruq va tabiiy yoki sun’iy ventilyatsiyasi mavjud) yaratilgan xonalar bo‘lishi;
  • qadoqlash uchun ishlatiladigan bir marotabalik idishlar salomatlik uchun xavfsiz materiallardan (plastik, kartonli, qog‘oz) tayyorlangan va toza, quruq bo‘lishi.

Shu bilan birga, xavf-xatarning oldini olish maqsadida ishchi xodimlarda ochiq yaralar, tirnalgan, kesilgan yoki boshqa teri jarohati bo‘lganda, jarohatni plastir bilan berkitish lozimligi ham keltirilgan.

Xodimlar quyidagi hollarda qo‘llarni suyuq sovun bilan yuvishi va dezinfeksiya qilishi lozim:

  • ish boshlashdan oldin;
  • ishdagi har bir tanaffusdan keyin;
  • bir jarayondan ikkinchisiga o‘tishda;
  • ifloslangan narsalarga qo‘l orqali tegilgandan keyin;
  • hojatdan oldin va keyin ikki marta;
  • toza maxsus kiyim (poyabzal bilan birgalikda) kiyishdan va ish boshlashdan oldin.

Fevral oyida mamlakatda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashning qo‘shimcha chora-tadbirlari to‘g‘risidagi prezident farmoni qabul qilingandi. Hujjat bilan, oziq-ovqat mahsulotlari sohasiga $220 mlngacha mablag‘lar ajratiladi.

Bo‘limlar

So'nggi yangiliklar

Hamkorlik uchrashuvi bo’lib o’tdi

19-aprel “Shakes Pear” kitoblar olamida “Yoshlar — kelajagimiz” jamg‘armasi hamda Markaziy Osiyo va Janubi-Sharqiy Osiyo biznes hamjamiyati™ (CASEA-BC™) bosh direktori singapurlik Rudy Fang bilan...

Tadbirkorlarga qo‘llaniladigan moliyaviy jarimalar kamaytiriladi

Soliq kodeksining 227−1-moddasida nazarda tutilgan huquqbuzarliklarni sodir etganlik uchun qo‘llaniladigan moliyaviy sanksiyalar miqdorini kamaytirishini nazarda tutuvchi qonun ko‘rib chiqildi. Oliy Majlis Senatining Budjet va iqtisodiy islohotlar...

O‘zbekistonning doimiy aholisi soni 37 millionga yetdi

22 aprel kuni soat 03:24 holatiga ko‘ra O‘zbekistonning doimiy aholisi soni 37 millionga yetdi. 22 aprel kuni soat 03:24 holatiga ko‘ra respublikaning doimiy aholisi soni...

O‘zbekiston-Tojikiston investitsiya kompaniyasi $135 mlnlik loyihalarni amalga oshiradi

O‘zbekiston-Tojikiston sarmoyaviy kompaniyasi $135 mlnlik loyihalarni amalga oshiradi. Bu haqda Investitsiyalar, sanoat va savdo vazirligi matbuot xizmati ma’lum qildi. Joriy yilning 17-aprel kuni Shavkat Mirziyoyevning...

To‘qimachilik tarmog‘ini rivojlantirish chora-tadbirlari muhokama qilindi

Prezident Shavkat Mirziyoyev raisligida 16-aprel kuni to‘qimachilik sohasida eksport va investitsiya hajmlarini oshirish chora-tadbirlari yuzasidan videoselektor yig‘ilishi o‘tkazildi. To‘qimachilik barcha hududlarimizda keng tarqalgan va aholini...